Menu

Громадська Рада Доброчесності Оприлюднила Список Недоброчесних Кандидатів На Посаду Суддів Верховного Суду України Главком

sapakarya 4 years ago 0

Результатом такого підходу стала відсутність суттєвих результатів у питанні очищення судової влади від недоброчесних суддів. У кожному штаті існує власна система відбору та призначення суддів. У більшості штатів, де існують органи, відповідальні за відбір та рекомендації кандидатів для призначення на посади суддів, не забезпечуються гарантії суддівської більшості у складі цих органів. юрист онлайн Нідерландах діє Національна комісія з відбору суддів, яка складається з представників різних професій. До неї входять представники судової влади та інших секторів, таких як державне управління, бізнес, освіта та наука, адвокатура та органи прокуратури. Іванофранківець Андрій Савчук був обраний до Громадської ради доброчесності при Вищій кваліфікаційній комісії суддів України.

громадська рада доброчесності складається з:

У разі концентрації всіх повноважень щодо суддів у ВРП призначення до ради відбуватимуться під ще більшим впливом політичних сил й окремих суддівських кланів, оскільки той, хто матиме вплив на ВРП, – контролюватиме всю судову систему. Ця ж комісія перевірить доброчесність чинних членів ВРП та проводитиме попередню перевірку професійності та доброчесності кандидатів до складу ради. Важливо зауважити, що раніше Конституційний Суд України визнав неконституційними положення про етичну комісію з перевірки членів ВРП з тих мотивів, що така комісія мала бути створена при конституційному органі і при цьому контролювати цей орган. При цитуванні і використанні будь-яких матеріалів в Інтернеті відкриті для пошукових систем гіперпосилання не нижче першого абзацу на «ukrinform.ua» — обов’язкові, крім того, цитування перекладів матеріалів іноземних ЗМІ можливе лише за умови гіперпосилання на сайт ukrinform.ua та на сайт іноземного ЗМІ.

Комісія суддів у власному регламенті встановила ряд вимог до роботи ГРД. Але члени минулого складу ради об’єктивно не могли їх виконати. Вони навіть подали позов, щоб ці вимоги скасували. Пізніше позов частково задовольнив Верховний Суд.

Будь-яке копiювання, публiкацiя, передрук чи наступне поширення iнформацiї, що мiстить посилання на “Iнтерфакс-Україна”, суворо забороняється. Передрук, копіювання або відтворення інформації, яка містить посилання на агентство “Українські Новини”, в будь-якому вигляді суворо заборонено. ВККС мала б встановити стандарт і покладати обов’язок доведення доброчесності саме на кандидата чи суддю.

Громадська рада доброчесності – направду унікальний інструмент участі громадськості у процесі добору та оцінювання суддів. Однак унікальний саме своєю безпорадністю й відсутністю можливості впливати на результати добору або оцінювання. У цьому члени Громадської ради доброчесності переконалися вже під час конкурсу до Верховного суду. Громадська рада доброчесності (ГРД) заявляє про припинення участь у процесі кваліфікаційного оцінювання суддів, не бажаючи брати участь у “псевдоперевірці”, яку проводить Вища кваліфікаційна комісія суддів України (ВККСУ). Я не думаю, що члени ГРД будуть цим займатись, у них немає для цього ресурсу і повноважень. Я розумію це так, що Рада має право створити свій веб-сайт, збирати інформацію від своїх колег та інших членів суспільства, яким стали чи були відомі факти, які, можливо, не потрапили в поле зору тих органів, що здійснювали спецперевірку.

Чи Можлива Судова Реформа Без Довіри До Процесу Очищення Суддівського Апарату?

Чоловік кандидатки працевлаштований у компанії R&В Industrial Supply Company, яка до 2018 року зміцнювала енергетичну галузь Росії. Будучи суддею вищої інстанції, Кадєтова неодноразово відвідувала країну-агресора, а також не декларувала право власності чоловіка на патенти та майно у США. Сергій Могил – суддя Вищого господарського суду України. Обраний на суддею Вищого господарського суду завдяки дядькові – Сергію Ківалову. Саме Ківалов подав до Верховної Ради кандидатуру племінника і голосував за його обрання.

На Цю Ж Тему

Отже, за діяльністю Ради має відбуватися систематичний контроль з боку державних контролюючих органів. Також адекватний, виважений контроль має бути від сторонніх професійних та громадських об’єднань. Важливо зазначити, що інформація щодо відповідності судді етичним та антикорупційним критеріям, з огляду на правовий статус судді та гарантії його незалежності, має бути заснована виключно на фактах, отриманих з надійних джерел. Крім того, вона має ґрунтуватися на достатніх та прямих доказах.

Інші Аналітика Цього Напряму

Така норма повинна увійти в закон «Про Вищу раду правосуддя». Судова рада Аляски, завданням якої є перевірка кандидатів на посади суддів та номінування (висунення) найбільш кваліфікованих для призначення. Рада складається із семи членів, троє з яких є адвокатами та призначаються Асоціацією адвокатів Аляски.

Але досі, як не раз зазначали представники Громадської ради доброчесності, немає жодного обвинувального висновку щодо «суддів Майдану», які виносили завідомо неправомірні висновки». Згідно з частиною десятою статті 87 Закону Головою Комісії скликаються збори представників громадських об’єднань. Оголошення про скликання зборів оприлюднюється на офіційному веб-сайті Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Вкрай важлива для судової системи країни Вища кваліфікаційна комісія не функціонує вже майже три роки. Повноваження попереднього складу були припинені у листопаді 2019-го року після внесення змін до Закону України “Про судоустрій і статус суддів” та інших положень щодо діяльності органів суддівського врядування. На сайті також повідомляється, що Громадська рада доброчесності офіційно заявить про свій вихід з процесу кваліфікаційного оцінювання суддів та озвучить причини такого рішення на брифінгу у понеділок, 26 березня.

Позивачем на наведено доказів щодо наявності підстав, визначених ч. 88 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» для оскарження та скасування спірного рішення відповідача. Виходячи з важливості діяльності членів Ради, а також значного обсягу їх роботи, постійна присутність на засіданнях зборів чи колегії Ради має бути обов’язковою. Недбале ставлення члена Ради до виконання своїх повноважень має передбачати чітку регламентацію, а не формальну визначеність. Не буває прав без обов’язків та без відповідальності за власні дії.

Tombol Share
Written By